EenVandaag is van oudsher een fundament onder de samenwerking tussen AVRO en TROS. Onder fusieomroep AVROTROS heeft het programma een enorme vlucht genomen door zich op meerdere platforms te ontwikkelen tot nieuwsbastion en opiniemaker.
Met gemiddeld 1 miljoen kijkers is EenVandaag de best bekeken actualiteitenrubriek van Nederland. Het nieuwsprogramma – maandag tot en met zaterdag op NPO 1 – wordt afwisselend gepresenteerd door Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman en Bas van Werven.
EenVandaag blijkt in 2014 hét platform voor nieuws dat de hele maatschappij raakt, zoals de MH17-ramp, maar is ook een veelbesproken nieuwsmaker door eigen onderzoeksjournalistiek. Sinds 2014 is EenVandaag ook een radioprogramma. Op werkdagen van 14:00 tot 16:30 uur is Radio EenVandaag te beluisteren op NPO Radio 1. Voor beide programma’s geldt dat EenVandaag de nadrukkelijke ambitie heeft om nieuwsmakend te zijn.
Dat laatste wordt ook mede bereikt met de programma’s die sinds februari 2014 onder de noemer Dossier EenVandaag worden uitgezonden. In dit programma stellen journalisten Jan Born en Sander ‘t Sas misstanden aan de kaak en worden onder meer dossiers opgepakt van klokkenluiders. De nadruk ligt hierbij op dubieus overheidsbeleid, falend toezicht en criminaliteit. Onder de behandelde zaken die het landelijke nieuws haalden onder meer de onthulling van militairen die ziek zijn geworden door het werken met PX-10, een kankerverwekkende wapenreinigingsolie, en het onvolledige onderzoek naar de dood van Theo van Gogh. Dossier EenVandaag is op NPO 2 uitgezonden, terwijl vanuit EenVandaag ook twee 3Doc-documentaires zijn gemaakt die op NPO 3 te zien waren. Hierdoor profileert EenVandaag zich steeds nadrukkelijker als zenderoverschrijdende merknaam.
“Spraakmakend nieuws in 2014 op basis van het opiniepanel”
Belangrijk onderdeel binnen de eigen nieuwsgaring van het programma is het EenVandaag Opiniepanel. Dit panel telt inmiddels meer dan 50.000 leden, waarmee het een van de grootste opiniepanels van Nederland is. Jongeren onder de 25 jaar kunnen zich aanmelden voor het 1V Jongerenpanel. Spraakmakend nieuws in 2014 op basis van het opiniepanel kwam voort uit berichten over de service van banken sinds de crisis (‘nauwelijks verbeterd’), de manier waarop pesten zou
moeten worden aangepast (‘maak het strafbaar’) en de regulering op wietteelt, waar de meerderheid van het panel voor was. De website van EenVandaag – waar alle bijdragen die vanaf 2005 zijn uitgezonden, kunnen worden bekeken en beluisterd – wordt maandelijks door ruim een half miljoen mensen bezocht. Het maakt dat EenVandaag als nieuwsbron in Nederland toonaangevend is en blijft groeien.