ONDERSCHEIDENDE, OPVALLENDE KWALITEIT

Drama

Kwaliteit is leidend bij de productie van drama, waardoor met series als Flikken Maastricht een groot publiek aangeboord kan worden en met andersoortige producties als RAMSES de fijnproever wordt bediend.

FLIKKEN MAASTRICHT

De AVROTROS-politieserie Flikken Maastricht heeft de kijkers in 2014 meer manieren aangeboden om het programma te kunnen zien, ook bijvoorbeeld via npo.nl. Dat heeft geleid tot andersoortig kijkgedrag, maar is de populariteit alleen maar ten goede gekomen.

Flikken Maastricht Cast

2014 markeert de eerste keer dat er twee seizoenen van de reeks met Victor Reinier en Angela Schijf in hetzelfde jaar te zien waren. Het achtste seizoen werd in het voorjaar uitgezonden, het negende seizoen volgde aan het eind van het jaar. De

reguliere uitzendingen trokken gemiddeld rond de twee miljoen kijkers. Daarnaast zijn de afleveringen van het negende seizoen twee dagen vóór de tv-uitzending al door AVROTROS aangeboden op npo.nl.

“De aflevering van 24 oktober 2014 was met 2.429.000 kijkers de best bekeken Flikken Maastricht-aflevering ooit”

Stichting Kijkonderzoek heeft berekend dat in 2014 het ‘uitgesteld kijken’ is opgelopen tot maximaal vijf procent van de totale kijktijd. Dit percentage fluctueert per programma. Flikken Maastricht blijkt het programma dat het meest uitgesteld bekeken wordt. De aflevering van 24 oktober 2014 was met 2.429.000 kijkers de best bekeken Flikken Maastricht-aflevering ooit. Deze achtste episode van het negende seizoen werd uitgesteld maar liefst 816.000 keer bekeken.

Flikken Maastricht Maas

Flikkendag, óók flitsend op de Maas

Cast Flikken Maastricht

Angela Schijf Flikken

ouden Televizier Ring 2014 Flikken Maastricht

Boven: Duizenden fans bezoeken Flikkendag in Maastricht
Onder: De Gouden Televizier-Ring voor Flikken Maastricht

In het weekend van de seizoenspremière vond in Maastricht wederom de Flikkendag plaats, een fandag waar de hoofdrolspelers ook bij aanwezig waren. Deze trok een recordaantal van 95.000 bezoekers. Via social media wordt rondom Flikken Maastricht een jonge doelgroep bereikt, gemiddeld een miljoen fans. Na in 2013 al genomineerd te zijn geweest en net mis te hebben gegrepen, won Flikken Maastricht in 2014 de Gouden Televizier-Ring. Voor de acteurs, AVROTROS en producent Eyeworks een kroon op het werk. Tijdens de AVROTROS winterpresentatie op 9 december 2014 is dan ook niet alleen het tiende seizoen aangekondigd voor 2015, maar tevens seizoenen elf en twaalf voor de komende jaren.


RAMSES

Vanuit de ambitie om ook andersoortig drama uit te zenden, is de reeks RAMSES ontwikkeld, over de jonge Ramses Shaffy. Met in de hoofdrol Maarten Heijmans groeide de serie uit tot een favoriet van de critici.

Kort lopend, historisch drama is een genre dat AVROTROS de komende jaren steeds vaker wil ontwikkelen. RAMSES is een uitstekend voorbeeld van de kwaliteit die daarbij voor ogen staat, met een nieuwe vorm van regie en een bioscoopachtige beeldtaal. Onder regie van Michiel van Erp, naar een scenario van Marnie Blok wist de reeks hiervoor de kaders te zetten.

RAMSES toont de jonge jaren van Ramses Shaffy (Maarten Heijmans), van begin jaren zestig tot eind jaren zeventig. De jaren waarin hij een nationale held wordt, maar ook aan de geneugten van de in een rap tempo veranderende stad Amsterdam ten onder gaat. Thomas Cammaert speelt Joop Admiraal en Noortje Herlaar is Liesbeth List in de reeks.

“De reeks wist een gevoelige snaar te raken bij liefhebbers van kwaliteitsdrama”

Ramses AVROTROS

RAMSES---AVRO---still--IMG_2099_bewerkt

De reeks wist een gevoelige snaar te raken bij fijnproevers en liefhebbers van kwaliteitsdrama. Dat uitte zich onder meer in een overdaad aan televisie- en filmprijzen die de reeks RAMSES mocht ontvangen: de Zilveren Nipkowschijf voor ‘Beste tv-programma van 2013-2014’ en een Gouden Kalf voor Maarten Heijmans in de categorie ‘Beste acteur in een televisiedrama’. Tijdens het internationale Prix Europa ging RAMSES er met de prijs voor ‘Best European tv fiction serial’ vandoor. Uiteindelijk won RAMSES ook nog drie TV-Beelden, in de categorieën ‘Beste drama’, ‘ Beste hoofdrol’ en ‘Beste bijrol’. De vele prijzen benadrukken voor AVROTROS dat de publieke omroep bij uitstek het platform is voor andersoortig kwaliteitsdrama en sterkt de ambitie om dergelijke producties vaker te ontwikkelen.

Bekijk het volgende artikel:

VondelCS

Bekijk artikel