VONDELCS IS DE PLEK VOOR VERNIEUWING EN INNOVATIE

VondelCS

Na een grondige renovatie van het Vondelparkpaviljoen in het Amsterdamse Vondelpark, is op 13 mei 2014 VondelCS officieel geopend. Met de oplevering is een AVROTROS-huis gerealiseerd voor media, cultuur en opinie.

De opening van het pand, jarenlang de locatie van het Filmmuseum, is verzorgd door burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en ging gepaard met de vertoning van een film die de mogelijkheden van het AVROTROS-huis liet zien.

Na optredens van oud-deelnemers van Junior Dance en Manoushka Zeegelaar Breeveld, begeleid door Helge Slikker, konden gasten het hernieuwde pand betreden. De opening werd gevolgd door een openingsweekend met een uitgebreid publieksprogramma, bestaande uit onder meer een marathonuitzending van het in het pand gevestigde KX Radio, rondleidingen, optredens en een expositie.

VodelsCSOpen

RadioEenVandaag Vondel CS


OPENING VONDELCS Gebouw Opening


Podium voor vernieuwing en innovatie

Ondanks de monumentale uitstraling is VondelCS juist de plek voor vernieuwing en innovatie. Samen met diverse partners worden regelmatig workshops en presentaties georganiseerd waar makers en/of publiek media- en kunstvormen van de toekomst kunnen ontdekken.
In samenwerking met het MediaLAB van de Hogeschool van Amsterdam en WeMakeVR werd bijvoorbeeld A Perfect Party gerealiseerd, een interactieve, 360 graden speelfilm voor Oculus Rift. De film werd in januari 2015 gepresenteerd en vormt de basis voor een vervolgproject waarin virtual reality met drama wordt gecombineerd. Andere voorbeelden zijn een iBeacon Hackathon en een masterclass Datadriven Journalism.

iBeacon Hackaton


Cum suis

De CS in VondelCS staat voor ‘cum suis’: met elkaar

De CS in VondelCS staat voor ‘cum suis': met elkaar. VondelCS is het afgelopen jaar vele samenwerkingsverbanden aangegaan, met name met organisaties uit de wereld van kunst en cultuur. Dit leidde tot vele bijzondere programma’s waarbij steeds de verbinding tussen cultuur en media centraal stond. Diverse kunstenaars die betrokken waren bij culturele festivals en activiteiten brachten een week in De Torenkamer door, gekoppeld aan een activiteit in een van de ruimtes van VondelCS. De Torenkamer maakt onderdeel uit van het radioprogramma Opium op 4 (NPO Radio 4). Inmiddels zijn er 75 kunstenaars uit allerlei disciplines langs geweest en blijkt De Torenkamer een groot succes. De veelal jonge talenten krijgen veel exposure door de media-aandacht, niet alleen via de radio-uitzending waarin het kunstwerk wordt gepresenteerd, maar ook door streams van die presentatie op NPO Cultura en AT5. Diverse kunstenaars hebben nieuwe klussen aan hun experimenten in De Torenkamer overgehouden. Inmiddels zijn er meer dan 400 aanmeldingen ontvangen, van net afgestudeerden tot grote namen als Robin de Puy. Ook veel mediapartijen benaderden VondelCS om tot nieuwe programma’s te komen. VondelCS participeerde met mediafaciliteiten en ondersteunde vaak bij de totstandkoming, ook met haar inhoudelijke (media)kennis.


Vondel CS, Interieur, Amsterdam

“VondelCS wil jongere, vernieuwende media-, cultuur- en opiniemakers aan zich binden door hen actief bij de programmering te betrekken.”

Ruimte voor de toekomst
VondelCS staat voor media, cultuur en opinie. Binnen deze disciplines worden diverse programma’s gepresenteerd, waarbij de focus ligt op talentontwikkeling en innovatie. VondelCS wil jongere, vernieuwende media-, cultuur- en opiniemakers aan zich binden door hen actief bij de programmering te betrekken. Jonge makers moeten zich thuis voelen in VondelCS en het pand zien en gebruiken als locatie om nieuwe ervaringen op te doen en ideeën te realiseren. In samenwerking met opleidingsinstituten laat VondelCS nieuwe ontwikkelingen op het gebied van technologie en innovatie op het gebied van media zien, met als doel een brede doelgroep te inspireren en te laten zien wat de toekomst zal brengen. VondelCS blijft zich steeds aanpassen aan de behoeften van deze doelgroep, zodat zij relevant blijft. Dit moet tevens leiden tot inspiratie voor mediamakers en daarmee tot nieuwe programmaformats.

Vondel CS, Amsterdam

Torenkamer Vondel CS

Bekijk het volgende artikel:

Personeel

Bekijk artikel